Balmazújváros polgármesterével szemben korrupciós bűncselekmények elkövetésének vádja miatt büntetőeljárás folyik. Az ügy másik érintettje, az előző polgármester, ma már országgyűlési képviselő, csak tanú lett az ügyben. A városban viszont nincs katasztrófahangulat, sőt, mintha a régi mederben folynának a dolgok.

 

Van egy – igaz csak egy – polgármester Magyarországon, aki ellen nemcsak nyomozás folyt, de vádat is emeltek hivatali vesztegetés elkövetésének gyanúja miatt. Dr. Veres Margit sok évnyi jegyzősködés után váltotta 2014-ben Tiba Istvánt Balmazújváros polgármesteri székében. A parlamenti képviselőként is tevékenykedő Tiba ekkor már nyolc éve vezette a várost, de ’14-ben inkább az Országgyűlést választotta, és maga helyett a jegyzőjét, dr. Veres Margitot ajánlotta. Pártokon átívelő ötlet volt, Verest a Fidesz és az MSZP is támogatta.

(...)

Mintha mi sem történt volna

Ahogy még jó néhány mást sem a város ügyeivel kapcsolatban. Azt inkább csak sérelmezik, hogy a város cégeit egytől-egyig „külsősök”, azaz nem balmazújvárosiak vezetik – helyi forrásaink szerint ebben szerepe lehet annak, hogy a városvezetés nem nagyon akarja, hogy az újvárosiak belelássanak a kártyákba.

Ha így van, ha nem, az önkormányzat honlapjának „Üvegzseb” oldala utoljára négy éve frissült – ez valóban kevés lehet a bizalom újjáépítéséhez. De a többi, kötelezően közzéteendő dokumentummal sem sokkal jobb a helyzet: a közbeszerzés – szerződések oldalon 2015-re például mindössze két szerződést talál az érdeklődő. Azt gondolhatnánk, Balmazújváros annyira rossz helyzetben van, hogy csak ennyire futja, nem vesznek soha semmit 5 millió forint fölötti értékben. Kicsit más képet mutat azonban a Közbeszerzési Értesítő: e szerint a város és a cégei tavaly 19 darab ötmillió feletti szerződést kötöttek, összesen 784 millió forint értékben.

Ezeknek kötelezően szerepelni kellene az önkormányzat, illetve a város tulajdonában álló cégek honlapján – csakhogy a városi kft-k honlapján nem találunk sem a közbeszerzésekre, sem a megkötött szerződésekre vonatkozó adatokat. Pedig volna mit megosztani az érdeklődőkkel: a Balmaz Sport Kft. például – noha van honlapja – egy árva szót nem áldoz arra a 200 millió forintra, amit 2015-ben különböző projektekre elköltött. Felbukkan viszont a honlapon a vezetőség tagjai között az expolgármester, Tiba István – a honlap szerint ő a klub képviselője.

Tiba képviselő felbukkan más közbeszerzéseknél is: dacára annak, hogy másfél éve volt jegyzője irányítja a várost, Tiba szerepel némelyik közbeszerzésben kapcsolattartóként, például a Mitra Invest Kft. esetében. A Mitra 2015-ben három szerződés alapján 43 millió forintnyi megbízást kapott  a várostól marketing és kommunikációs feladatokra – ami lássuk be, nem kevés egy 18 ezer lakosú város esetében.

(...)

forrás: átlátszó.hu