“Valószínűsíthetően” elvégezte a munkát, úgyhogy kifizettek közel másfél millió forintot az MSZP-közeli Békefi Lászlónak. A bizottsági tagság tiszteletdíja és egy ötszázezer forintos egyéb megbízás mellett.

 

Január végén írta meg a blogján Várnai László zuglói önkormányzati képviselő, hogy a XIV. kerületnek március óta van egy átláthatósági biztosa. Korábban felmerült, hogy az ex-navos Horváth András, vagy Majtényi László volt adatvédelmi biztos fogja betölteni ezt a pozíciót, végül azonban Zugló az MSZP embereként számon tartott dr. Békefi Lászlót találta a legmegfelelőbbnek.

Békefi egyébként az önkormányzat Tulajdonosi és Közbeszerzési Bizottságának is tagja, ami erősen megkérdőjelezi a függetlenségét. A zuglói önkormányzat honlapjára feltöltött kétszerződés értelmében ügyvédként, számla ellenében kap

– havi 200 ezer forintot átláthatósági biztosként munkaidő-meghatározás nélkül, és– havi 500 ezer forintot a papcsáki idők szerződésállományának áttekintésére havi 20 óra munkáért

A szerződések megkötésekor Békefi az adószáma szerint eva-alany volt, így a két szerződés alapján az eva-alanyiság időszakában havonta összesen nettó 600 ezer forinthoz juthatott volna hozzá. A NAV adatbázisa szerint jelenleg már nem eva-alany az átláthatósági biztos, ami azt jelenti, hogy amennyiben az egyéni vállalkozókra vonatkozó általános adózási szabályokat alkalmazza, akkor mindkét szerződés teljesítése esetén nagyságrendileg havi nettó ötszázezer forint körüli összeg ütheti a markát.

A megbízások keretében az alábbi feladatokat kell ellátnia:

– átláthatósági biztosként közreműködik a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló rendelet végrehajtásában, és azzal kapcsolatos észrevételeiről évente beszámol a képviselőtestületnek

– a pluszmegbízás keretében átvizsgálja az önkormányzat 2010-2014 között kötött szerződéseit, szükség esetén javasolja a törvényes lépések megtételét, tevékenységéről pedig rendszeresen tájékoztatja a polgármestert.

Kíváncsiak voltunk, miként teljesítette a két megbízást az átláthatósági biztos, ezért közadatigénylésben kértük ki a szerződésekhez kapcsolódó teljesítési igazolásokat. Karácsony Gergely zuglói polgármester határidőben megküldte az általunk kért dokumentumokat.

A teljesítési igazolásokból az derül ki, hogy Békefi nem hajtotta túl a teljesítést:– a havi ötszázezres szerződés alapján csak egy hónapban teljesített: tavaly áprilisban 5 órát szánt a szerződések áttekintésére, és 15 órát a közétkeztetést ellátó Hungast-Mecsek Kft.-vel kötött szerződés vizsgálatára– az átláthatósági biztosi feladatok ellátását eddig május elejétől november végéig igazolta a polgármesteri hivatal, így már hét hónapra számlázhatott az MSZP-közeli ügyvéd havi 200 ezer, vagyis összesen áfa nélkül 1,4 millió forintot ezért a munkáért.

Tragikomikus, hogy az átláthatósági biztosi szerződés minden teljesítésigazolásán szerepel egy kézzel írott szöveg, miszerint Békefi tevékenysége nem ellenőrizhető ténylegesen, de kifizették neki a szerződéses összegeket, mert a leadott jelentései alapján úgy tűnik (!), hogy elvégezte a munkáját.

“Az átláthatósági biztosi tevékenység ténylegesen nem ellenőrizhető (…) A teljesítési igazolás a valószínűsíthető tevékenységre figyelemmel történt meg.”

Azt viszont Zugló javára írjuk, hogy nem próbálta meg eltitkolni a dolgot, hanem teljesen korrekten megválaszolta az adatigénylésünket.

Erdélyi Katalin (atlatszo.hu)