Végignéztük a megyei jogú városok honlapjait. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a vidéki nagyvárosok mennyi információt osztanak meg döntéseikről, gazdálkodásukról saját honlapjukon, és ezt milyen formában teszik. Az Ez a minimum! pontjait alapul véve egy közügyek iránt érdeklődő állampolgár szemszögéből néztük át a honlapokat. Nem csak azt pontoztuk, hogy a település eleget tesz-e a törvény szerinti adatszolgáltatásnak, hanem azt is, mennyire közérthető, átlátható formában mutatja be működését. Pontot adtunk olyan innovatív fejlesztésekért, mint az online ügyfélszolgálat, a nyílt adat-portál vagy egy jól sikerült térinformatikai rendszer- összesen pedig 20 pontot lehetett elérni. Az eredmények felemásak, a talált jó gyakorlatokat egy külön posztban gyűjtöttük össze. 

Győr (www.gyor.hu, 17.5 pont)

Győr honlapjánál kevés jobbat találtunk, sok tekintetben kiemelkedik a mezőnyből. A XXI. századi megjelenésű kezdőlapon lehetetlen eltévedni, de a menüstruktúra továbbkattintva is egyszerű. A közadatok az önkormányzati aloldalon lelhetők fel, sajnos ezen a szinten már kevésbé szofisztikált felületen. Összességében azonban minden fontos információ megtalálható itt, a linkek az oldal különböző pontjaira mutatnak: közbeszerzések, szerződések (sajnos túl részletes, havi bontásokban, összegző nélkül, de legalább frissen), döntéshozatal, képviselőtestület (vagyonnyilatkozat nélkül), a költségvetés (sajnos csak szkennelt pdf). Ezen a téren nem érezhető minőségi különbség más honlapokhoz képest, bár az elmondható, hogy az önkormányzati tulajdonú vállalatokról, önkormányzati fenntartású intézményekről sokkal több információt találhatunk, mint más városoknál Kiemelkedővé az e-ügyintézés, a közszolgáltatások és a fejlesztések nyomonkövethetősége teszi Győr oldalát, az amúgy nyilvános szerződéseket-támogatásokat azonban érdemes volna más struktúrában bemutatni.

Jó dolog: e-ügyintézés, térinformatika

Bosszantó dolog: a közadatok áttekinthetősége kapcsán csekélyebb erőfeszítések


Sopron (www.sopron.hu, 9.5 pont)

Sopron oldala átláthatósági szempontból elsőre nem nézni ki olyan rossznak, mint amilyen valójában. A főmenü sajnos használhatalan, először itt kerestük a közérdekű adatokat, aztán megláttuk alatta az erre mutató kis bannert. Itt azonban azt államítottuk meg, hogy (a vizsgált időszakban) 2013-as a legfrisebben feltöltött szerződés (máshol 2009-es adatokat találtunk). A közadat-lap nem követi az Infotv.-t, ezen felül hiányos és átláthatatlan, és máshol, pl. a közadat.hu-n is értelmezhetetlenek a feltöltések. Sopron gazdálkodása nem átlátható az interneten. A döntéshozatal információi elszórva amúgy megtalálhatók az oldalon, de a régi és rossz technikai megoldások miatt nem szívesen keresi az ember, ráadásul a legtöbb krónikus hiba (EU-s bannerek, felesleges menüpontok) itt is felüti a fejét. A város többet érdemelne ennél - esetleg egy új honlapot...

Jó dolog: ügymenet-leírások, friss pályázatok-licitek

Bosszantó dolog: hiányzó közadatok 2013 óta, elavult felület


Szombathely (www.szombathely.hu, 18.5 pont)

Szombathely viszonylag új, díjnyertes honlapja az egyik olyan, amelyiket érdemes tanulmányozni, ha jó gyakorlatokat keresünk. A döntéshozatal bemutatása az egyik legjobb mind közül, egészen bizottsági szintig. Sajnos az innen is hiányzik, hogy követhető legyen, melyik képviselő hogy szavaz, van viszont vagyonnyilatkozat, közvetítés, jól felépített archívum, részletes kereső. Talán a költségvetés kiemelendő volna a rendeletek közül. Mindez a közgyűlés almenü, ahová a nyitólap mutat, mely egy kiterjedt, grafikailag is jól megoldott főmenü része, ahol kiválaszthatod, mi érdekel. Ez alatt jól felépítve találhatók az aktualitások, melyekről a honlap értesítőt is ad. Néhány pozitívum még a teljesség igénye nélkül: választási aloldal, térinformatika, üvegzseb (és úgy általában a letölthető fájlok betagolása a honlapba), e-ügyintézés (webkamerás ügyintézővel keddenként), esküvői naptár, részletes kataszter az eladó ingatlanokról. A honlapon látszik, hogy a vasi megyeszékhely élen jár az informatikai fejlesztésekben, kis hiányérzetünk azért lehet, mert ezek iránya a szolgáltató önkormányzat, és nem az interaktív e-demokrácia és a nyílt adatok használata felé mutat. Pedig külföldi példák azt mutatják, hogy többet is ki lehet hozni azokból az adatokból, nyilvántartásokból, melyekkel az önkormányzat nem tud vagy nem akar mit kezdeni. Szombathely azonban nem akar nyílt adat próféta lenni itthon, mindössze saját erejéből korrektül tájékoztatni a lakosságot a szükséges információkkal.

Jó dolog: a döntéshozatal bemutatása

Bosszantó dolog: önkormányzat és hivatal szétválasztása, részvételi lehetőségek hiánya


Nagykanizsa (www.nagykanizsa.hu, 15.5 pont)

Nagykanizsa weboldala áttekinthető, bár az oldalsó menüoszlopba itt is túl sok minden került. A hírek modul lead-ek nélkül nem túl professzionális, ám az aktuális rendezvények hirdetésére nem a menüoszlop a jó választás, valamint a 2014-es választás eredményeit is elég volna valahol egy almenüben elhelyezni. Ezek alatt találhatóak ugyanis a felhívások és a közérdekű információk, amiket jobban kellene exponálni, a főmenüben ugyanis nem találhatók meg. A közérdekű adatok a törvény szerinti struktúrában érhetők el, a támogatások és szerződések 2010-től tavaly júliusig egy nagy összesítőben megtalálhatók, továbbá független könyvvizsgálói jelentéssel a költségvetések is böngészhetők, érdekesség, hogy a bevételekről is van vezetve összesítő. A közgyűlés bemutatása minden szükséges elemet tartalmaz, a rendeleteket azonban inkább az NJT-n érdemes keresni. A közgyűlések meghívói nem érhetők el, csak a korábbi anyagok, ezeket is napirendi pontonként lehet csak letölteni. Összességében erős közepes az oldal, hiszen nem frissül elég gyorsan, a tagolásával is van gond, kevés az innovatív eljárás (pl. excel helyett térképes vizualizáció, szöveges telefonkönyv helyett kereső) és az e-közigazgatás, de az alapvető követelményeknek eleget tesz. Talán az apparátus képzésével és némi újrastruktúrálással több is kihozható ebből a felületből.

Jó dolog: könyvvizsgálói áttekintő a költségvetésről

Bosszantó dolog: fontos információk, közérdekű adatok hátul


Zalaegerszeg (www.zalaegerszeg.hu, 14 pont)

A zalai megyeszékhely honlapja csempés szerkezetű, ami jó - viszont belekattintva könnyen el lehet tévedni, mert sok régi/nem összevont/már nem aktuális almenü megmaradt, főleg az önkormányzat menüpontban. A közgyűlésről itt csak 2013-as anyagok vannak kiemelve, miközben az egyes almenük már frissültek azóta. A közérdekű adatok el vannak dugva, a láblécen van a rájuk mutató link, a bemutatás a törvény szerinti struktúrát követi. A gazdálkodási adatok elérhetők, de a felület nem túl felhasználbarát, ugrálni kell, hogy megtaláljuk a szerződéseket - a főoldaltól ez legalább 6 kattintás, viszont van kereső, ami nagyon hasznos eszköz. Ez a támogatásokra is igaz. Az uniós pályázatok külön oldalon vannak, bár így is kerültek felesleges bannerek az oldalsávra. A döntéshozatal bemutatása felemás, a gyengébb pontszámnak főképp ez az oka: a képviselőkről nincs fenn minden információ (vny, életrajz), a jegyzőkönyvek egyben, pdf-formátumban kerülnek fel, a rendeletek nincsenek téma szerint csoportosítva, valamint hiányzik a következő ülés napirendje is. A hirdetmények, pályázatok gyakran frissülnek, van egy ügyes támogatásokra  fejlesztés is. Összességében nagyon jó és gyenge megoldások egyszerre jellemzik Egerszeg oldalát, ahol a menürendszernek abban a mélységében, ahol a testület munkája be van mutatva, nagyon könnyen el lehet keveredni. Ezt érdemes volna kiemelni egy külön menüponttá. A kapcsolattartást pedig egy közösségi oldal, és több e-ügyintézési funkció segítené elő, bár ahogy hallani, a közvilágítás-hibabejelentő exponálása is indokolt a városban.

Jó dolog: szerződés-kereső, főoldali kereső

Bosszantó dolog: sűrű, áttekinthetetlen menü